startsida aktuellt bildgalleri pressklipp kontakt länkar CV

 

 

 

 

 

Biography

Teymor Zarré
Född och uppvuxen i Shiraz i Persien utbildade jag mig tidigt till konstnär. Redan som sjuåring började jag gå i lära hos en mästare som var både konstnär och filosof. Där lärde jag mig både måleri, glaskonst och filosofi.
Efter tio års studier hos min lärare började jag arbeta med utsmyckningar - glas och måleri. Det gällde främst väggar och tak i mausoleum, slotts-byggnader och hos privatpersoner.

Vi är inte många konstnärer i världen som utövar denna relativt okända konstart, aine karí, som går ut på att sammanfoga spegelglasbitar och abstrakta mönster. Ett tålamodsprövande arbete, att noggrant passa ihop tillskurna spegelbitar i olika storlekar, former, färger som sedan ska bilda olika geometriska mönster.

1981 flyttade jag till Dubai, Förenade Arabemiratet, där jag fortsatte att arbeta med utsmyckningar i palats. 1983 kom jag till Uppsala, Sverige.
Jag har nu under drygt fyrtio år arbetat som konstnär i olika former både utomlands och i Sverige, främst i Uppsala under trettio år. Jag arbetar med många olika material och medel såsom, olja, glas, data/ grafisk konst, foto och installationer.

1998 hade jag utställningen Inre Landskap på Galleri 1- tavlor i olja med dikter skrivna till och musik. Inre Landskap ställdes sedan ut på ett galleri i Tyskland, på Konstfrämjandet med uppträdande på kulturnatten, Länsmuseet i Linköping och på Aguélimuseet i Sala.

Mitt arbete med datakonst innebär att jag ritar direkt på skärmen och på så sätt skapar mina egna bilder. Jag har gjort flera jurybedömda utställningar bland annat på Uppsala Konstsalong och i Japan. Utställning på Galleri 1 i Uppsala.

Med “Glasrummets gåta”, en installation i glas, som ställdes ut på Västerås konstmuseum 2001, har jag velat lyfta fram glaset med all dess symbolik.
För mig har spegeln och glaset en alldeles speciell mening; de ska fylla ett tomrum. När en människa gick in i glasrummet ville jag att hon skulle fyllas av en oändlighetskänsla. Hon mötte sig själv, speglad i färg och form. Med rummet har jag försökt skapa ett andrum för människans inre tankar och idéer. Mötet med en ny kultur och en annan bildtradition har påverkat och förändrat min konst, jag har därmed bland annat vidareutvecklat min specialitet, aine karí. De traditionellt strikt geometriska mönstren med sina återkommande upprepningar bryts av friare former. Då olika kulturer blandas stimuleras och utvecklas konsten.
Med glasrummet ville jag även skapa en samverkan på ett nytt och spännande sätt och presentera glas och dess budskap genom konst, dikt, musik och sång.
I mars 2003 ställdes Glasrummets gåta ut på Kulturhuset i Stockholm. På vernissagen var det en performance med musiker, sångare och poeter.
Utställningen gick sedan vidare till Orangeriet i Botaniska trädgården i Uppsala där rummet stod under sommaren.

Under sommaren 2004 var jag i Paris (Cité des arts) och samlade in material till en kommande stor utställning som handlade om porten och dess symboler. Jag fotade 1 200 portar med olika former och symboler. Jag studerade också deras betydelse, något jag fortsatte med när jag återvände till Uppsala och fortfarande gör.

I maj 2005 kom
jag med på en internationell glasutställning på Steninge slott. Jag var också med på en annan samlings-utställning i Botaniska trädgården, då Uppsala konstnärsklubb hade 50 års- jubileum. Jag hade en glasinstallation i fontänen.

Under hösten 2005 arbetade jag som bildlärare på högstadiet. Det resulterade i en utställning för eleverna med bild och poesi.
Under våren 2006 byggde jag upp ett torn i glas för barn ”Porten till Orienten” för Stockholms Läns museum, som ingick i en vandringsutställning i samarbete med museet, Riksutställningar samt Fisksätra och Rinkeby bibliotek. Tornet gick sedan vidare 2007 till övriga bibliotek i Stockholms län. Även Riksutställningar beställde två torn som gick runt i en vandringsutställning i Sverige 2007 och fortsatte även under 2008-2009. Vandringsutställningen började på biblioteket i Gottsunda för att sedan gå vidare till barnavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tornet fortsatte sedan runtom i Uppland; Tierp, Skutskär. Enköping, Älvkarleby för att sedan fortsätta i resten av Sverige.
I oktober 2008 stod tornet på Musikens Hus i Uppsala under den internationella musikfestivalen med uppträdande och workshop för barn. Även i Norge har man beställt två torn 2007 och 2008.
2007 fick jag ett uppdrag från Uppsalahem om en utsmyckning med glas i två hyreshus i Gottsunda.

När det gäller konstfoto har det gett flera utställningar. (se även ovan Paris 2004) Under två månader år 2005 var jag i Sydamerika för att fotografera och samla in material som sedan resulterade i en konstnärlig fotoutställning på Ekocaféet i Uppsala. Jag hade fotograferat hemlösa, prostituerade och deras barn i Montevideo, Uruguay. Jag besökte också några kända botaniska trädgårdar i Uruguay och Brasilien. Porten till skönhet – paradiset som blev en utställning på biblioteket i Gottsunda och på Evolutionsmuseum . Under sommaren 2007 hade jag också ett bildspel om detta i Orangeriet, Botaniska trädgården samt senare under hösten collage på Evolutionsmuseet.

Våren 2009 fick jag och två andra konstnärer från Uppsala en inbjudan till ett
internationellt symposium för konstnärer inom skulptur/mosaik av biblioteket i Alexandria, Egypten. Vi representerade därmed Sverige. Under två veckor skapade vi varsin skulptur som sedan ställdes ut tillsammans med övriga nitton konstnärer från olika delar av världen. Utställningen var framför biblioteket ut mot havet under två månaders tid därefter placerades skulpturerna inne i biblioteket. Vi är på så sätt representerade med våra konstverk på Bibliotheca Alexandria.

Hösten 2009 tog jag initiativ till bildandet av Rackarkonstnärerna, ett nätverk som vill skapa möten mellan allmänheten och konstnärerna genom att anordna en serie aktiviteter bland annat samarbete mellan konstnärer, workshop, evenemang och öppna ateljéer.
Våren 2010 började projektet Biomosaik mellan åtta konstnärer, arrangerade av Rackarkonstnärerna, där jag var projektledare. Det resulterade i en grupputställning i Botaniska trädgården i Uppsala – med skulpturer.
Vi har sedan haft flera utställningar tillsammans, 2011 hade vi en utställning på Åhuset i Uppsala “Ett skepp kommer lastat” och “Ta i trä”, i Skulpturparken i Engelsberg.
2011 hade jag också en separatutställning med glaskonst på Rosa Galleriet i Gävle.

2012 hade jag en utställning tillsammans med journalisten och poeten Anna Franklin - Inferno. Gå i Strindbergs fotspår i Paris. på Å-Huset i Uppsala. Detta var i samband med 100-årsjubileet för Strindberg. Det resulterade i en utställning, föredrag med bildspel, (visade på flera bibliotek runt om i Sverige samt bla. på Strindbergsmuseet) performance med dikt och musik och en skrift med poesi och bild. Utställningen visades också på Rosa Galleriet i Gävle.

2012 hade jag och Anna Franklin en performance på Röntgenkonferensen i Göteborg. Bildspel (röntgenbilder/konstbilder) dikter och musik (rysk theremin)

2012 var jag med på en samlingsutställning i Volterra tillsammans med andra konstnärer från Uppsala Konstnärsklubb. Vi arbetade även med skulpturer i alabster vilket resulterade i flera skulpturer som sedan ställts ut i Uppland.2013 konstrunda i Gräsö.
2014 En annan sida av verklighet, fotografi galleri 1, Uppsala
2012 Utställning Inferno. Gå i Strindbergs fotspår i Paris, med flera framträdande, föredrag och bildspel tillsammans med Anna Franklin, Bla. Akademiska sjukhuset, Uppsala, konstprogram, Katrineholm, Karlstad, mfl.
2012, Nedslag i verkligheten, Rackarart, Åhuset, Uppsala 2013 videofilm, Paneldebatt, Skriva utan skyddsnät, Fredens Hus, Uppsala författarsällskap 2014, Galleri Detroit, Stockholm, Rackarart 2014 Fotografier, Hundrelease, boken Salsa ett riktigt hundliv, S:t Göransparken 2015 och 2017 Samlingsutställning, Ulva Kvarn, Rackarkonstnärerna 2016 Porträttbilder i boken I livets virvelvind, 2016 Isfestivalen, Uppsala, samlingsutställning nio konstnärer, isskulpturer 2016 Rånäs slott, Rånäs Norrtälje 2017 Rånäs slott, Rånäs Norrtälje 2018 Plast projekten Å-Huset, Rackar Art Uppsala 2018 Plast projekten, ulva kvarn Rackar Art Uppsala
och mycket mera

Andre